Skymningsfåglar
Foto: José Figueroa


Premiär i september 2023

Skymningsfåglar är en ljud- och rörelseinstallation där vi undersöker mörkret och nattens betydelse för det levande. Det är en upplevelse där åskådaren, som i skymningen, får ta in hur ljuset avtar och mörkrets dunkla värld tar över. Vi arbetar med den livfulla aktiviteten som pågår i naturen när människan vanligtvis ligger och sover.

Genom ljudlandskapet förflyttas vi till den mörka naturen där ögon och öron, känselspröt och känslokroppar uppmärksammar oss i natten. I mörkret blir våra konturer vaga och omgivningen sipprar in i oss. Rörelse från fladdermöss, fukt, vind och lysmaskar kopplas samman och leder våra kroppar in i det oändliga kretsloppet i naturen. Vi spekulerar i hur det är att vara ett djur, en växt eller en insekt med förmågor särskilt anpassade till mörkret.

I en tid av dygnet runt-konsumtion, ljusföroreningar och klimatförändringar vill vi begrunda mörkret och frågar oss vad människan är i den dunkla naturen. Genom rörelse, text och ljud skapas både vackra och grymma scenbilder där vi låter det mer-än-mänskliga leda oss.

Idé och koreografi: Katja Seitajoki i samarbete med dansarna
Dansare: Lisen Ellard, Noah Hellwig och Ellen Söderhult
Kompositör: Tomas Björkdal och Lena Swanberg
Kostym: Maline Casta
Text: Alexandra Loonin
Sömmerska: Lotta Danfors
Konstruktör ljusskulpturer: Rolf Schuurmans
Ljus: Mira Svanberg
Produktion: Arena Baubo

Skymningsfåglar görs i samarbete med SITE, Weld, Dansplats Skog, Skeppsholmsstudion och Gula Villan.
Med stöd av Konstnärsnämnden, Statens Kulturråd, Stockholms Stad och Region Stockholm. 
 

ARENA BAUBO – ARENA FÖR POLYFON SCENKONST
Katja Seitajoki | katjaseitajoki@gmail.com | +46 702 698 532