Skymningsfåglar


Foto: José Figueroa

En betraktelse om mörkrets betydelse för det levande

För vuxna och unga (från 12 år)

Här möter du all den livfulla aktiviteten som pågår i naturen när människan vanligtvis ligger och sover. Ett oändligt mörker som vi varken kan förklara eller förstå, men som ändå är en plats med trädtoppar som skymtar i månljus. Insekter i hårt arbete, fladdermöss som jagar och lysmaskar som leker kurragömma i växtligheten i natten. En upplevelse där vi som i skymningen får känna hur ljuset avtar och mörkrets dunkla värld tar över.

I föreställningen sveper ljud, rörelse och ljus in oss i den mörka naturen där ögon och öron, känselspröt och känslokroppar uppmärksammar oss i natten. Publiken blir en del av iscensättningen och i mörkret blir deras konturer vaga och omgivningen sipprar in i dem. Rörelse från fladdermöss, fukt, vind och lysmaskar formar dansarnas kroppar och leder dansen in i skärningspunkten mellan mörker och ljus. Vi spekulerar i hur det är att vara ett djur, en växt eller en insekt med förmågor särskilt anpassade till mörkret.

I en tid av dygnet runt-konsumtion, ljusföroreningar och klimatförändringar begrundar vi mörkret och frågar oss vad människan är i den dunkla naturen. Genom rörelse, text och ljud skapas både vackra och grymma scenbilder där vi låter det mer-än-mänskliga leda oss.

Föreställningen presenterades som del av Bibu vore 2024. Läs mer om Bibu här >>
Idé och koreografi: Katja Seitajoki
i samarbete med dansarna och Lisen Pousette
Dansare: Ellen Söderhult, Noah Hellwig och Lisen Ellard
Kompositör: Tomas Björkdal och Lena Swanberg
Text: Alexandra Loonin
Kostym och scenografi: Maline Casta
Ljus: Mira Svanberg
Foto: Jose Figueroa
Teknik: Ronald Salas
Sömmerska: Lotta Danfors
Konstruktör ljusskulpturer: Rolf Schuurmans
Produktion: Arena Baubo

Skymningsfåglar görs i samarbete med SITE, Weld, Dansplats Skog, Skeppsholmsstudion och Gula Villan. Med stöd av Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Stockholms Stad och Region Stockholm.

För mera information kontakta: katja.seitajoki@arenabaubo.se
ARENA BAUBO – ARENA FÖR POLYFON SCENKONST
Katja Seitajoki | katjaseitajoki@gmail.com | +46 702 698 532